Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Co se jinam nehodí, napište sem.
Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 01 pro 2014, 11:21

Jak udělat pravý socialistický vlašák ????
Vlašský salát z někdejších lahůdkářských výroben patří mezi něco málo fenoménů, o nichž je nutno objektivně přiznat, že „za socíku“ bývaly lepší. Vlašák byl pochoutka pro děti, dojídala se jím mládež, svačili ho dospělí. Vlašák se nedal jíst jen tak. Byla ustálená zvyklost dávat si pět deka na jeden rohlík (deset deka a dva rohlíky, a tak dál).
Výrobní postup (citace)
… „uvařené a za tepla oloupané brambory necháme vychladnout. Vychladlé brambory nakrá-jíme na stejné nudličky nebo kostky, přidáme stejně tvarované okurky a vařenou zeleninu, salám nakrájený na nudličky, hrášek bez nálevu a vše spojíme majonézou,( domácí smíchanou s hořčicí a octem. Salát osolíme, osladíme, okořeníme a lehce rozmícháme.“
…Jestliže nedodržíme technologickou kázeň, bude výsledek třeba chutný, ale nebude totožný s původním vlašákem.
Ingredience
· Salám musí být šunkový. Salám totiž určí chuť výsledku.
· Bramboryl měly být varného typu A, případně B, ale ne typu C (aby se nerozpadaly). Musejí být opravdu studené, jinak zkašovatí.
· Celer a mrkev nesmějí být tvrdé.
· Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu.
· Worcesterská omáčka ve vlašáku musí být, ale nesmí se nahrazovat ničím jiným(například sójovou omáčkou). A opatrně s ní.
· Hořčice musí být obyčejná plnotučná (ne hořčice francouzského typu).
· Brambory a zelenina je třeba ručně nakrájet na drobné kousky. Vypomáhat si mřížkou na
brambory nelze (příliš velké kusy). Ale není vhodné ani brambory a zeleninu sekat nějakém
robotu.
· Šunkový salám musí být skutečně nakrájený na úzké proužky. Nudličky se krájí z rozpůleného ručně nakrájeného tenkého kolečka. Salám musí být koupený vcelku, nikoliv krájený na tenké plátky.
Zde je to rozpočítáno na půl kila salátu: 175g brambor,114g šunkového salámu,45g steril.okurek ,10g steril.hrášku ,16g celeru ,24g mrkve ,10g pln.hořčice ,0,25g ml.pepře
,7,5g octu ,2,5g worcesteru ,100g majonézy ,5g cukru krupice ,5g sůl .
Přílohy
VLAŠ.jpg

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 08 led 2015, 21:39

Vojenské řezy
Použité suroviny receptu Vojenské řezy:
45 dkg hladké mouky | 10 dkg cukru | 2 vejce | 2 lžíce medu | 1 prášek do pečiva | 3 lžíce mléka | Krém: 1/2 l mléka | 3 lžíce hrubé mouky | 1 lžíce solamylu | 10 dkg cukru | 20 dkg másla | 10 dkg cukru | rum podle chuti | čokoládová poleva
Postup přípravy receptu Vojenské řezy:
Vypracujeme těsto a vyválíme na otočeném plechu 3 slabé placky na velikost zvoleného plechu. Do jedné třetiny těsta před vyválením zapracujeme kakao. Plech opět otočíme, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Všechny tři pláty postupně upečeme do zlatova. U kakaového plátu pozor, aby se nepřipálil. Kakao by zhořklo.
KRÉM: 1/2 mléka, 3 lžíce hrubé mouky, 1 lžička solamylu, 10 dkg cukru - uvaříme kaši a necháme vychladnout. 20 dkg másla a 10 dkg cukru utřeme a přidáme studenou kaši a podle chuti rum.
Na jeden světlý plát dáme krém, přiložíme hnědý plát a opět krém a přiložíme světlý plát. Na vrch světlého plátu natřeme čokoládovou polevu a zatížíme. Necháme v chladu proležet.


Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 01 úno 2015, 14:12

Jak se dělala čalamáda za nás.......
Přílohy
ČL.jpg
recept na čalamádu......

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 01 bře 2015, 20:31

Špagety po vojensku
kabanos,cibule,česnek,olej,rajský protlak,sůl,pepř,bazalka , oregano,tymián,špagety,sýr
Dám vařit špagety, na cibulce osmažím pokrájený kabanos, přidám plátky česneku, protlak, osolím, okořením a nechám chvíli povařit. Prdnu to na špagety a na to strouhaný sýr.
Přílohy
ŠPAGETY.jpg
špagety po vojensku.....
ŠPAGETY.jpg (24.9 KiB) Zobrazeno 14156 x

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 01 dub 2015, 18:24

Vojenský kotlíkový guláš
SUROVINY - 600 g hovězí masoho (kližka) ,400 g cibule,100 g špeku,20 g mletá paprika, 50 g rajčatový protlak,300 g brambor,200 g rajčat,200 g čerstvá paprika
voda, nebo vývar ,chilli papriky,kmín ,majoránka,sůl,pepř ,česnek ,bobkový list ,hladká mouka
POSTUP - Slaninu nakrájíme na menší kostičky, necháme rozpustit a opečeme společně s cibuli. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme, opečeme spolu se slaninou a cibulí. Následně přidáme, rajčatový protlak, krátce orestujeme, zaprášíme mletou paprikou, přidáme kmín, chilli papriku, bobkový list a zalijeme vývarem. Maso v základu dusíme do poloměkka. Potom k němu přidáme očištěné a nakrájené brambory a čerstvou papriku. Ke konci vaření dochutíme česnekem, majoránkou, rajčaty a dle potřeby zahustíme moukou.

Přílohy
2014522153436-kotlik.jpg
Vojenský kotlíkový guláš...

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 28 kvě 2015, 19:31

Grenadýrmarš nebo také "Granátnícký pochod" je jednoduchý pokrm, který znáte možná od svých babiček. Původ jídla sahá až do období napoleonských válek, kdy měla armáda problémy se zásobováním a kuchaři k dispozici pouze těstoviny a brambory. Jídlo se pak předávalo z generace na generaci s jeho různými chuťěmi a vylepšeními.
Jsou známe verze s paprikou, houbami, pro "bohatší" pak s uzeným, slaninou či kouskem klobásy.
Přílohy
58.jpg
Grenadýrmarš

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 02 lis 2015, 20:22

Česnečka vojenská ( Porce:1 )
Česnek 3 stroužky
Sůl 1 špetka
Pepř celý 1 špetka
Vepřové sádlo 2 lžičky
Drcený kmín 1 špetka
Vařící voda 1 miska
Prolisovaný česnek vložíme do misky s dalšími ingrediencemi a zalijeme vařící vodou
Po vychladnutí provedeme konzumaci. Dobrou chuť!

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 02 pro 2015, 20:17

.....NOVOROČNÍ BAŠTA
SUROVINY - 1 pórek , 3 paprika , 1-1,5kg kotlety , 150 g slanina anglická , 150 g sýr , 2 mrkev , hrst houby sušené , 150 g bůček.
POSTUP - Kotletu vykostíme a uděláme nožem kapsu. Do tenkých plátků vepřového bůčku zaba­líme kousky pórku, papriky, sýra nebo hub a vložíme je do kapsy. Vařenou mrkev vtlačíme do boku kapsy. Kapsu uzavřeme špejlemi nebo jehlicemi, aby náplň nevytekla. V horkém oleji na pánvi maso prudce opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Rozdrtíme tříbarevný pepř, ve kterém maso obalíme. Potom ho zabalíme do slaniny a ovážeme provázkem, aby si podrželo pěkný tvar.
Na plech dáme nahrubo nakrájenou cibuli, do ní vložíme maso, podlijeme vodou a pečeme jednu a půl hodiny. Upečené maso vyjmeme, odstraníme špejle nebo jehlice a nakrájíme na plátky. Výpek zahustíme jíškou, abychom získali omáčku. Do omáčky dáme kousek masoxu nebo jemně mleté houby.
Přílohy
570_newsthumb_610_610.jpg
bašta....

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 11 úno 2016, 19:00

SUPRÁCKÝ BRAMBORÁK
Přílohy
544.jpg
Suprácký bramborák.....

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 09 črc 2016, 11:23

Tak tenhle salát byl vynikající hlavně druhý den po opici.....
Přílohy
8_hobbys_feferonkovy_salat_plockova.jpg
Klikněte na obrázek - zvětší se...