Stránka 4 z 4

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Napsal: 29 říj 2016, 11:54
od MÍLA
Maso na způsob španělských ptáčků po vojensku !
Postup:Hovězí maso nakrájíme na menší kousky.Uzenou slaninu si také nakrájíme a dáme opékat do hrnce,až je dozlatova orestovaná,přidáme nakrájenou cibuli.Až je cibule opečená,přidáme maso. Společně restujeme,osolíme a ztlumíme tepelný zdroj,osolíme ,opepříme,přidáme trochu mleté papriky a mletého kmínu..Pod pokličkou dusíme až je maso měkké.Potom nakrájíme asi dvě vařená vejce,kyselé okurky a párky.Společně povaříme asi 10 minut a zahustíme zátřepkou s mouky a vody.Podáváme s rýží.

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Napsal: 24 lis 2016, 12:55
od MÍLA
Ledvinky na madeiře v další vzpomínce oberfeldkuráta Laciny (4 porce)
1 kg vepřových ledvinek, 100 g másla, 200 g cibule, drcený kmín, 1 lžička hladké mouky, sůl, 1 dl červeného vína .
1. Odblaněné ledvinky zbavíme kanálků, vymáčíme ve vodě, krátce ovaříme v octové vodě a tence nakrájíme.
2. Plátky opečeme na másle, až zbělají a puštěná šťáva vysmahne. Pak ledvinky vyndáme.
3. Do výpeku nasypeme drobně sekanou cibulku, usmažíme ji do růžova s kmínem, zaprášíme moukou, osolíme, naředíme horkou vodou a povaříme.
4. Když omáčka zhoustne, přecedíme ji a přilijeme víno. Nakonec doplníme připravené ledvinky.
Tip: Do omáčky lze přidat trochu naložených hub (ryzců), malé pikantní okurčičky (cornichon) nebo lžíci podušených kaparů
.

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Napsal: 09 pro 2016, 21:51
od MÍLA
Tlačenkový salát – „vyprošťovák“
Množství - dle chuti - tlačenka ,kapie ,kyselá okurka ,červená cibule - Zálivka : hořčice, worcestrová omáčka ,olej, sůl, pepř, cukr, ocet.
Tlačenku nakrájíme na menší kostky, kapii, kyselou okurku také na kostičky, ale samozřejmě drobnější. Cibuli nakrájíme na jemné nudličky a vše dáme do mísy. Zálivku vyrobíme v nám vyhovujícím poměru z uvedených surovin a dochutíme dle svých chuťových potřeb a nálad. Zálivku nalijeme do mísy k tlačence a zelenině a důkladně promícháme. Uložíme do chladu a podáváme vychlazené jako výborný „vyprošťovák“, třeba po Silvestrovské oslavě. Množství surovin záleží na každém, neboť někdo miluji více cibule, někdo kyselejší zálivku a někdo zase pikantnější.